woensdag 30 september 2020

Rood staan - Hoe werkt het?

Rood staan bij de bank. Hoe werkt dit precies en wat kost het? Bij rood staan ga je een lening met je bank aan. Veel mensen staan hier helemaal niet bij stil. En al helemaal niet bij de torenhoge rente die hierachter schuilgaat. Kom je regelmatig geld tekort? Dan zijn er goedkopere opties.

Maximale limiet bij rood staan


Je kunt niet onbeperkt rood staan. De maximale limiet wordt bepaald door je maandelijkse inkomsten. De bank laat hier een berekening op los en bepaalt dus de maximale limiet. Zelf kun je deze bijstellen, maar alleen tot aan het maximale.


Rood staan betekent dat je rekeningsaldo in de min staat. Je bent de bank dus geld schuldig. Dit is een leenvorm waarover je ontzettend veel rente betaalt. Toch heeft rood staan ook wel wat voordelen.

Dit zijn de voordelen


Rood staan wordt soms ook wel een flitslening genoemd. Flitsleningen zijn kortdurende leningen waarover je naar verhouding een hoge rente betaalt. Rood staan heeft als voordeel dat je een geldtekort snel aanvult. Je hoeft geen aparte lening af te sluiten. Dit scheelt je een hoop tijd en het verzamelen van de benodigde documenten.

Flitslenen heeft ook nadelen


Het is algemeen bekend dat flitsleningen waaronder dus ook rood staan gepaard gaan met een hoge rente. Zolang je een enkele keer rood staat (en niet te veel) dan valt het met de kosten nog wel mee. Maar wanneer dit maandelijks of elk kwartaal terugkeert dan wordt rood staan wel heel erg duur.

Bekijk vooraf welke rente de bank in rekening brengt. Dit zal ergens tussen de 9% en 13% liggen. Sommige banken hanteren een lager rentetarief, bijvoorbeeld 5% of 7%. 

Rood staan met limiet


De minimum limiet voor rood staan ligt ergens tussen de € 100 en € 500. Nadeel is de maximum limiet die tussen de € 1000 en € 5000 ligt. Uitgezonderd Knab met een limiet van € 50.000. De limiet is afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Door die limiet ben je beperkt aan het bedrag dat je kunt lenen.

Ongeoorloofd rood staan


Bij sommige banken is het mogelijk om rood staan helemaal te blokkeren. Incasso’s worden dan niet afgeschreven. Banken zullen eigen kosten wel altijd incasseren, ongeacht of er voldoende saldo aanwezig is.

Wanneer je door een incasso ondanks blokkering toch rood staat of je komt boven de limiet uit dan noem je dit ongeoorloofd rood staan. Vaak rekent de bank met een veel hogere rente voor ongeoorloofd rood staan, gemiddeld tussen de 12% en 14%.

Rood staan is voor af en toe


Bij onverwachte kosten of een grote uitgave is het handig wanneer je rood kunt staan. Maar niet wanneer je langdurig een groot bedrag nodig hebt of een geplande grote aankoop/uitgave doet. In dit geval is een persoonlijke lening of doorlopend krediet veel voordeliger. Niet alleen leen je meer geld, ook betaal je een lagere rente.

Hoe de bank jou beschermt


Natuurlijk wil de bank financiële problemen voorkomen. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je rood staat. Daarnaast worden incasso’s alleen bij voldoende saldo afgeboekt, uitgezonderd de incasso’s van de bank zelf.

Om kosten te minimaliseren ontvang je vaak een melding van je bank wanneer je rekening onder een bepaald saldo uitkomt of wanneer een incasso mislukt is. In andere gevallen wordt je saldo automatisch vanaf je andere rekening aangevuld.

Persoonlijke lening stuk voordeliger dan flitslenen


Rood staan is ontzettend duur, vooral wanneer het regelmatig voorkomt. Zit je met een aankomende verbouwing, aanschaf van een auto, vakantie, inrichting of iets anders? Financier dit niet middels rood staan maar een persoonlijke lening. Vooral interessant wanneer je € 10.000 of meer nodig hebt. Hier vind je tips over geld lenen?

De persoonlijke lening biedt veel duidelijkheid: je leent een vast bedrag en betaalt in maandelijkse vaste termijnen terug. De rente en looptijd staan vast en wijzigen dus niet. Tussentijds aflossen mag, hier betaal je geen boeterente over.

Ook doorlopend krediet is een betere keuze


Het voordeel van roodstaan is dat je altijd wat financiële ruimte hebt, op welk moment dan ook. Helaas betaal je hier een veel te hoge rente over. Heb je vaker geld nodig? Dan is een doorlopend krediet zeker een betere keuze. Het doorlopend krediet loopt maximaal 15 jaar door. Bedragen die je hebt afgelost zijn opnieuw opneembaar (tot aan de maximale kredietlimiet).

De rente en looptijd van deze leenvorm zijn variabel, het maandbedrag dat je aflost blijft wel hetzelfde. Mocht je nu een financiële meevaller hebben: tussentijds aflossen kan ook bij het doorlopend krediet boetevrij.

Flits lening niet elders afsluiten


Mocht de persoonlijke lening of doorlopend krediet niets voor jou zijn en je wilt toch rood staan, dan is dit natuurlijk een eigen en bewuste keuze. Rood staan bij de eigen bank is in dit geval voordeliger dan wanneer je een flits lening ergens anders afsluit. De flits lening, ook wel bekend als het minikrediet, heeft namelijk een nog hogere rente dan rood staan.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten